7 december 2021

Tips voor het combineren van eten en wijn die iedereen moet weten

2 min read

Weet je niet meer welke wijn goed past bij zalm of bij de chef-kok special van je restaurant? Welnu, deze tips behandelen alle basisprincipes over wat je wel en niet moet doen bij het combineren van wijn met eten. Deze tips helpen je om je horizon te verbreden over de impact die wijn kan hebben op de eetervaring (Bron: degoudenton.nl).

  1. Rode wijnen en rood vlees. Een van de meest elementaire tips die gemakkelijk te onthouden is en waarmee je snel aanbevelingen kunt doen. De reden dat rode wijn goed samengaat met rood vlees, zoals biefstuk, is vanwege het vermogen om de eiwitten in het vlees te verzachten en de smaken van het vet te verbeteren. Het zacht worden van het vlees vindt plaats vanwege de tannine, een chemische verbinding die wordt aangetroffen in rode wijn.
  2. Witte wijn en licht vlees (vis en kip). Witte wijnen passen goed bij vis omdat de zuren in de wijn de smaak van de vis versterken en daardoor frisser smaken. Vergelijkbaar met hoe citroen over vis wordt geperst om de smaak te verbeteren, kan witte wijn hetzelfde effect hebben vanwege zijn zuurgraad.
  3. Als hetzelfde bijvoeglijk naamwoord kan worden gebruikt om het eten en de wijn te beschrijven, is het waarschijnlijk een combinatie die zal werken. Zoete wijnen passen bijvoorbeeld goed bij zoete gerechten. Een goed voorbeeld zijn desserts op basis van fruit of taarten en zoete wijnen. Er zijn enkele uitzonderingen die we hieronder in detail bespreken.
  4. Soms kan het lastig zijn om wijnen te combineren met vlees of vis met een zware saus. De beste manier om een ​​gerecht als dit te benaderen, is door de wijn te combineren met de saus en niet met het vlees. Dit zorgt voor een betere ervaring omdat sommige sauzen een slechte interactie met wijn kunnen hebben. Je wilt bijvoorbeeld voorkomen dat u bittere sauzen combineert met bittere smaak, omdat de bitterheid zich zal opbouwen en een ongunstige smaak ontstaat.
  5. Drink uiteindelijk wat je lekker vindt, maar mis ook het vermogen om te ontdekken niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *