28 januari 2022

7 stappen hoe je perfecte espresso maakt

2 min read

Wilt u een speciaal espresso koffieautomaat voor uw bedrijf? Dan bent u bij giocoffee.nl aan het goede adres. In dit artikel vertel ik u hoe u op werk de perfecte espresso kan.

1. MAAK UW FILTER SCHOON

Voordat u de koffie naar uw filter doseert, moet u ervoor zorgen dat het filter schoon en netjes is. Zowel vocht en overgebleven gronden kunnen (en waarschijnlijk zal) maken uw toekomstige espresso smaak over-geëxtraheerd = samentrekkend en bitter. 

2. DOSIS CORRECT 

Dit zou vrij eenvoudig moeten zijn. Met on-demand slijpmachines hoeft u alleen maar op een knop te drukken met uw filter of hand en de molen zal uw vooraf ingestelde dosis doseren. Als u een echt professionele en geeky barista wilt zijn, controleert u uw dosis op een schaal voor de distributie en tamping. Op deze manier kan u er vrij zeker van zijn dat uw extractie correct zal zijn, omdat uw dosis niet te veel of weinig zal zijn.

3. VERDEEL UW GRONDEN IN HET FILTER

Waarschijnlijk zal uw molen dosis van de gronden om de basket van de filter aan een berg of een piramide vorm. Dit betekent dat u een ongelijke verdeling van het terrein, zodat sommige delen van de mand zal meer koffie en sommige delen minder als je ze niet distribueren voor het aanstampen. Slechte verdeling van het terrein kan leiden tot channeling.

4. AANSTAMPEN

Het doel van het aanstampen is om eventuele luchtzakken in de koffiepuck te verwijderen en dit te doen zodat de puck volledig genivelleerd is. 

5. VOEG HET FILTER TOE EN BEGIN ONMIDDELLIJK MET BROUWEN

6. LET OP DE OPBRENGST & BROUWTIJD

7. GOOI DE PUCK WEG, MAAK DE MAND SCHOON 

Zorg dat u alles schoonmaakt zodat het netjes achtergelaten wordt. Reinig de mand van oude koffie en vocht. Het is veel gemakkelijker en sneller om de volgende espresso te maken wanneer alles in orde is.